Welke brillenglazen zijn er allemaal?

Er zijn vele soorten brilglazen. Vaak wordt er gesproken over termen als bijziend, verziend en dubbelzien. Wat bedoelt men daar eigenlijk mee en heb je dan juist min of plus glazen nodig. Wij leggen het graag uit.

 

Welke oogafwijkingen zijn er?

Bijziendheid (Minglazen)
Als je bijziend bent kun je veraf niet meer scherp zien zonder bril en kun je juist dichterbij wel scherp zien. De technische benaming hiervoor is myopie. De sterkte van de bril is dan negatief. (Min)

Verziendheid (Plusglazen)
Bij verziendheid kun je veraf nog wel scherp zien zonder bril , maar van dichtbij niet meer. De technisch benaming hiervoor is hypermetropie. De sterkte van de bril is dan positief. (Plus)

Ouderdomsverziendheid (Leesglazen)
Vanaf de leeftijd van 40 jaar gaat het vermogen om dichterbij te zien achteruit, waardoor je op een gegeven moment een leesbril nodig kunt hebben. Je kunt dan problemen krijgen met het lezen van medicijn doosjes , de krant of een tijdschrift. Het lezen van een beeldscherm gaat nog wel redelijk goed door de grotere leesafstand. We noemen dit ouderdomsverziendheid of presbyopie.

Astigmatisme (Cylinderglazen)
Als het oog niet overal dezelfde sterkte heeft , bijvoorbeeld dat er horizontaal een andere sterkte is dan verticaal, dan hebben we het over astigmatisme. De oorzaak kan zijn dat het hoornvlies niet mooi rond is, maar een beetje ovaal. Met een brillenglas kan dit worden gecorrigeerd door een cylinder. ( torisch glas) De cylinderafwijking is niet altijd horizontaal of verticaal maar heeft een asrichting die wordt aangegeven door graden.

Dubbelzien (Prismaglazen)
Wanneer men moeite heeft om met twee ogen naar een punt te kijken en de neiging krijgt om dubbel te zien kan een prisma bril helpen. Door een prisma in een glas te slijpen zorg je ervoor dat het oog een beetje scheef kijkt zodat de oogspier zich minder hoeft in te spannen.

Oogmeting aan huis

Brilzorg Holland komt bij u thuis voor het aanmeten van een nieuwe bril of nieuwe brillenglazen. Met professionele oogmeet apparatuur en een grote collectie monturen in verschillende prijs klasse is het nu mogelijk om thuis op de bank een nieuwe bril te krijgen!

Maak een afspraak  Bekijk onze referenties